Espresso se připravuje způsobem, který nejvíce vyzdvihne chuť a aroma kávy. Příprava dobrého espressa je skutečně umění. Řiďte se následujícími pravidly:
1. Coffee blends – káva určená na přípravu espressa
Chuť, aroma a plnost každého espressa závisí na směsi kávy. Morettino nabízí několik směsí různých chutí k uspokojení každého zákazníka.
2. Grinder – profesionální mlýnek
Správné nastavení hrubosti mletí lze docílit pouze na profesionálním mlýnku.
Optimální dávkování na jeden šálek činí 7g kávy.
3. Coffee machine – profesionální kávovar
Kvalitní italské espresso lze připravit pouze na správně seřízeném kávovaru, kde je nastaven tlak a teplota. Extrakce musí být stejnoměrná a plynulá po dobu cca 20 -30 vteřin.
4. Barist – Barista který připravuje kávu
Zkušenost a dovednost baristy je při přípravě espresa velmi zásadní.
5. Servis – Údržba kávovaru, mlýnku a změkčovače
Morettino doporučuje pravidelné čtvrtletní prohlídky technologie a každodenní údržbu a čištění obsluhou.
V kávovaru musí být použita změkčená voda. Kávu připravujeme do předem předehřátých šálků. Páka kávovaru musí být čistá a káva v páce upěchovaná tlakem 20 kg.
Páku zasuneme do hlavy kávovaru.
Horká voda musí protékat pákou pod tlakem 9 barů při teplotě okolo 88-92 °C.
Doba extrakce espressa - 20-30 sekund, množství cca 25-35 ml vody.
Cappuccino je velmi oblíbený italský nápoj. Vyniká svou jemnou chutí našlehaného mléka, která se mísí s hořkou výraznou chutí silného espressa.
Před přípravou espressa je zapotřebí si připravit mléčnou pěnu.
Nejvhodnější je plnotučné mléko 3,5 % - 4% tuku.
Mléčná pěna se nejlépe připraví v nerezové nádobě pomocí trysky páry, která je umístěná na kávovaru.
K přípravě cappuccina používejte chlazené mléko.
Teplota zpěněného mléka nesmí přesáhnout 72 °C.
Zpěněné mléko dokonale promíchejte v baristické konvičce a nalijte na připravené espresso. Tak vznikne vynikající italský nápoj.
V dnešní době je velmi oblíbená káva Latté macchiato, která má speciální způsob přípravy a podávání. Tento nápoj vyniká svou velmi jemnou chutí, která je způsobena velkým množstvím mléka. Proto je oblíbena především ženami, které ji rády pijí v zimě i létě.
Před přípravou Latté macchiata je zapotřebí si připravit mléčnou pěnu.
Nejvhodnější je plnotučné mléko 3,5 % - 4% tuku.
Mléčná pěna se nejlépe připraví v nerezové nádobě pomocí trysky páry, která je umístěná na kávovaru.
K přípravě používejte chlazené mléko.
Teplota mléka nesmí přesáhnout 72 °C.
Zpěněné mléko dokonale promíchejte v baristické konvičce a nalijte do průhledné long sklenice a následně do mléka přilijte připravené espresso.
U správně připraveného Latté machiata jsou vidět tři vrstvy – pěna, káva a teplé mléko
U nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné, šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části se začne vytvářet pára, která vytlačí vařící vodu přes trychtýř s kávou do horní části konvice.
Ventil umístěný na boční straně spodní nádoby naplněné vodou je bezpečnostní a měl by zabránit přetlaku při ucpání průchodu vody nahoru (např. při ucpaném sítku příliš jemnou kávou).
Příprava jako u cappuccina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.
Frapé (ledová káva) - osvěžující letní káva - do šejkru nalijeme espresso a přidáme cukr, mléko a důkladně protřepeme.
Pravá turecká káva se připravuje v džezvě. Do džezvy se nasype 7 g jemně mleté kávy a zalije se 100 ml studené vody. Potom se káva přivede k varu a tento postup opakujeme ještě 2x.