Česky

Příprava kávy

 

K přípravě kávy dodržujte alespoň základní uvedená pravidla:

 

Pět zásad přípravy italského Espressa

Espresso se připravuje způsobem, který nejvíce vyzdvihne chuť a aroma kávy. Příprava dobrého espressa je skutečně umění. Řiďte se následujícími pravidly:

 

1. Coffee blends – káva určená na přípravu espressa

 

Chuť, aroma a plnost každého espressa závisí na směsi kávy. Morettino nabízí několik směsí různých chutí k uspokojení každého zákazníka.

 

2. Grinder – profesionální mlýnek

 

Správné nastavení hrubosti mletí lze docílit pouze na profesionálním mlýnku.

Optimální dávkování na jeden šálek činí 7g kávy.

 

3. Coffee machine – profesionální kávovar

 

Kvalitní italské espresso lze připravit pouze na správně seřízeném kávovaru, kde je nastaven tlak a teplota. Extrakce musí být stejnoměrná a plynulá po dobu cca 20 -30 vteřin.

 

4. Barist – Barista který připravuje kávu

 

Zkušenost a dovednost baristy je při přípravě espresa velmi zásadní.

 

5. Servis – Údržba kávovaru, mlýnku a změkčovače

 

Morettino doporučuje pravidelné čtvrtletní prohlídky technologie a každodenní údržbu a čištění obsluhou.

 

 

Příprava espressa

 

V kávovaru musí být použita změkčená voda. Kávu připravujeme do předem předehřátých šálků. Páka kávovaru musí být čistá a káva v páce upěchovaná tlakem 20 kg.

 

Páku zasuneme do hlavy kávovaru.

 

Horká voda musí protékat pákou pod tlakem 9 barů při teplotě okolo 88-92 °C.

 

Doba extrakce espressa - 20-30 sekund, množství cca 25-35 ml vody.

 

 

Příprava Cappuccina

 

Cappuccino je velmi oblíbený italský nápoj. Vyniká svou jemnou chutí našlehaného mléka, která se mísí s hořkou výraznou chutí silného espressa.

 

Před přípravou espressa je zapotřebí si připravit mléčnou pěnu

 

Nejvhodnější je plnotučné mléko 3,5 % - 4% tuku.

 

Mléčná pěna se nejlépe připraví v nerezové nádobě pomocí trysky páry, která je umístěná na kávovaru.

 

K přípravě cappuccina používejte chlazené mléko.

 

Teplota zpěněného mléka nesmí přesáhnout 72 °C.

 

Zpěněné mléko dokonale promíchejte v baristické konvičce a nalijte na připravené espresso.  Tak vznikne vynikající italský nápoj. 

 

 

Příprava Latte macchiato

 

V dnešní době je velmi oblíbená káva Latté macchiato, která má speciální způsob přípravy a podávání. Tento nápoj vyniká svou velmi jemnou chutí, která je způsobena velkým množstvím mléka. Proto je oblíbena především ženami, které ji rády pijí v zimě i létě.

 

Před přípravou Latté macchiata je zapotřebí si připravit mléčnou pěnu

 

Nejvhodnější je plnotučné mléko 3,5 % - 4% tuku.

 

Mléčná pěna se nejlépe připraví v nerezové nádobě pomocí trysky páry, která je umístěná na kávovaru.

 

K přípravě používejte chlazené mléko.

 

Teplota mléka nesmí přesáhnout 72 °C.

 

Zpěněné mléko dokonale promíchejte v baristické konvičce a nalijte do průhledné long sklenice a následně do mléka přilijte připravené espresso.

 

U správně připraveného Latté machiata jsou vidět tři vrstvy – pěna, káva a teplé mléko

 

 

Mocca káva

 

U nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné, šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části se začne vytvářet pára, která vytlačí vařící vodu přes trychtýř s kávou do horní části konvice.

Ventil umístěný na boční straně spodní nádoby naplněné vodou je bezpečnostní a měl by zabránit přetlaku při ucpání průchodu vody nahoru (např. při ucpaném sítku příliš jemnou kávou).

 

 

Macchiato

 

Příprava jako u cappuccina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.

 

 

Frappé

 

Frapé (ledová káva) - osvěžující letní káva - do šejkru nalijeme espresso a přidáme cukr, mléko a důkladně protřepeme.

 

 

Příprava turecké kávy

 

Pravá turecká káva se připravuje v džezvě. Do džezvy se nasype 7 g jemně mleté kávy a zalije se 100 ml studené vody. Potom se káva přivede k varu a tento postup opakujeme ještě 2x.